Gotovo 50 milijuna kuna uložit će se u Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića

Razvoj novih strukovnih programa i programa obrazovanja odraslih, nabava specijalizirane opreme, provođenje stručne prakse i stručno usavršavanje odgojno obrazovnih radnika samo su neki od  mnogih sadržaja Kojima će Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Zagreba uspostaviti Regionalni centar kompetentnosti.

Na nedavno održanoj uvodnoj konferenciji projekta Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića na temu „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva“ predstavljene su aktivnosti kojima će na jednom mjestu biti osigurana vrhunska kvaliteta praktične nastave i vježbi u strukovnom obrazovanju za svaki obrazovni program u prioritetnom sektoru elektrotehnika i računalstvo. Također ojačat će se suradnja s poslodavcima i visokim učilištima, povećati relevantnost kurikuluma, kao i njihova provedba, a učenicima će se povećati mogućnost pristupa kvalitetnom učenju temeljenom na radu.

Đurđica Fuštar

Projektne aktivnosti uključuju uspostavu samog Regionalnog centra kompetentnosti koja uključuje definiranje strategije, analizu tržišta rada, jačanje kapaciteta odgojno-obrazovnih radnika, uspostavu suradnje s drugim ustanovama za strukovno obrazovanje i sličnim centrima, uspostava suradnje s visokim učilištima i znanstvenim institucijama na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.

Nabava opreme i  implementacija nove tehnologije unaprijedit će procese i načine učenja, razviti postojeća i stvarati nova ciljana znanja i vještine, odgovoriti na izazove tržišta rada te prenijeti nove ideje u industriju. Tim će se načinom postići bolja i stvarnija, neraskidiva povezanost s industrijskim okruženjem u regiji i šire.

Ukupna vrijednost projekta, čije razdoblje provedbe je od 29.3.2020. do 29.12.2023. godine, je 49.508.697,83 kune i u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

U uspostavu “RCK Ruđera Boškovića” uključeno je deset partnera na projektu: Grad Zagreb, Elektrotehnička škola, I. tehnička škola Tesla, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Visoko učilište Algebra, Klimaoprema d.d., Kraš d.d., Franck d.d., Purić d.o.o. te Projekt jednako razvoj d.o.o.