Sajmovi – važna platforma za predstavljanje RCK Ruđera Boškovića

Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića je u travnju sudjelovao na bienalnom poslovnom sajmu BIAM – 26. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i ZAVARIVANJE – 29. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite.

Tom prigodom se projekt RCK predstavio tvrtkama, znanstvenim institucijama, krajnjim korisnicima i budućim polaznicima.

Tijekom svečanosti otvorenja Sajma uzvanicima se obratila ravnateljica Tehničke škole Ruđer Bošković Đurđica Fuštar te ih pozdravila ispred 963 učenika i 123 zaposlenika škole.

U svom govoru je istaknula: „2018. godine školu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo Regionalnim centrom kompetentnosti, a 2020. godine potpisan je ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja vezan za operativni program Učinkoviti ljudski potencijali u financijskom razdoblju 2014. do 2020. Ono što je posebno važno istaknuti jest ukupna vrijednost tog dijela projekta koja iznosi nešto manje od 50 milijuna kuna. Ovdje, na Školskom danu u sklopu međunarodnih sajmova Biam&Zavarivanje, došli smo javnost pobliže upoznati s projektom RCK, ali isto tako se i predstaviti kao škola koja se što jače želi povezati s gospodarstvom.“

Promo poziciju RCK Ruđera Boškovića posjetio je i zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević, kojemu su predstavnici škole predstavili viziju i ciljeve RCK projekta te ga informirali o konceptu koji će biti prvi ogledni i pokazni primjer povezivanja  strukovnog obrazovanja s industrijskim okruženjem u cijeloj Hrvatskoj te u ovom dijelu jugoistočne Europe i šire.

Ta je činjenica itekako značajna i za sam grad Zagreb kao glavni grad Hrvatske, koji je ujedno i gospodarsko i industrijsko središte u kojem se nalazi najveći broj tvrtki koje se projektom RCK želi potaknuti da što veći broj mladih ljudi primaju na praksu kako bi uz znanje koje dobivaju u školi kroz teoriju i vježbe u praktikumu, istodobno razvijali i vještine u realnom sektoru, na radnim pozicijama za koje će jednog dana konkurirati.