Veliki interes osnovnoškolaca za radionice RCK Ruđer Bošković

U sklopu projekta regionalnog centra kompetentnosti (RCK), u prostorima tehničke škole Ruđera Boškovića organiziraju se radionice za osnovnoškolce od petog do osmog razreda. Radionice se izvode u trajanju od četiri dana, a kroz bogat program cilj je približiti učenicima nove tehnologije kao što su 3d printeri, dronovi, roboti i druge nove digitalne tehnologije iz područja STEM-a. 

S tim, kako je praksa pokazala, učenicima posebno zanimljivim dijelom programa, upoznaju se kroz radionicu 3D crtanja gdje pomoću besplatnih alata uče i stječu osnovna znanja iz područja 3D dizajna i 3D crtanja na računalima.  Ta znanja im omogućuju da predmete koje vide u stvarnom svijetu pretvore u digitalne kopije ili da potpuno samostalno izrade neke pomoćne alate, držače, igračke ili potpuno funkcionalne sklopove.

Nakon što na radionici izrade 3D modele i steknu osnovna znanja iz 3D dizajna iste predmete mogu odmah izraditi na školskim 3D printerima u tehnologiji FDM.
FDM tehnologija je jako podobna za rad sa djecom jer materijal koji se najčešće koristi je takozvani PLA (plastika na bazi kukuruznog škroba), tako da, uz to što je siguran je i ekološki prihvatljiv. 

Učenici se tijekom radionice stignu upoznati s osnovnim principima rada i korištenja 3D printera za potrebe izrade funkcionalnih prototipa i zabavnih predmeta. 

U drugom dijelu radionica učenici koriste predmete koje su izradili ranije na 3d printerima kako bi uz njih i dostupnu elektroniku kao što su mikrokontroleri i razni vizijski i manipulativni senzori i elementi izradili funkcionalne manipulatore, robote ili neke druge tvorevine. 

Ove su radionice, osim među djecom, iznimno popularne i među roditeljima jer sudjelovanjem djeca dobivaju praktično znanje iz programiranja i elektronike. Uz to, jedni i drugi dobivaju kvalitetniji uvid u to jesu li djeca za takav tip edukacije doista zainteresirana i je li izbor tehničkog usmjerenja – pravi izbor za njih.

Novi ciklus radionica (trajanje četiri dana) je planiran u terminu od 28.6. do 1.7. 2022. 
Prijavu za radionicu možete poslati na email:
robert.ljubek@skole.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.