Na drugom izdanju Otvorenih vrata nove tehnologije predstavljene kroz izložbu zanimljivih radova naših maturanata

Na drugom izdanju Dana otvorenih vrata Regionalnog centra kompetentnosti Ruđera Boškovića održanog 11. lipnja, posjetitelji su imali priliku otkriti obrazovne programe naše škole. Zainteresirani budući učenici i njihove pratnje proveli su vrijeme otkrivajući praktične primjere novih tehnologija na primjeru završnih radova.

Izlaganje radova učenika završnih razreda obuhvatilo je upravo sva područja našeg obrazovanja stoga su posjetitelji mogli upoznati konkretne aspekte mehatronike, računarstva, elektronike i optike te ih vidjeti u ozbiljnim izdanjima, ali i onim svakodnevnim, a opet jednostavno inventivnim.

Na manifestaciji je predstavljen nevjerojatan pilotski dron i njegove operativne sposobnosti, potpuno automatizirani go-cart, i projekt pred kojim je bio dug red, a riječ je o aparatu za izradu americano kave koji je izgledao kao suvremen laboratorij za izradu ovog željenog napitka. Također, mlađi posjetitelji imali su priliku vidjeti kako izgledaju igračke izražene printom 3D tehnologije i poigrati se njima. Nakon izlaganja i osvježenja, dodijeljene su i nagrade najboljim završnim radovima.

Cilj projekta je uspostavljanje regionalnog centra kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva. Planirano je uspostavljanje okvira centra, kao i osnaživanje suradnje s gospodarskim, znanstvenim i visokoobrazovnim sektorom te drugim dionicima u sustavu strukovnog obrazovanja.

Provedbom aktivnosti razvijat će se i jačati programi strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih a usto, nabavit će se specijalizirana oprema nužna za uvođenje novih programa i rad s učenicima. Dodatna vrijednost projekta jest i planirano uspostavljanje i ojačavanje iznimno važne suradnje s gospodarskim sektorom kroz sustav mentoriranja učenika tijekom stručne prakse, a ostvarit će se kroz četiri tvrtke koje su projektni partneri.

Ukupna vrijednost projekta: 49.508.697,83 HRK u potpunosti od bespovratnih sredstava, a razdoblje provedbe projekta: od 29. 3. 2020. do 29. 12. 2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.