Projekt RCK: Studijsko putovanje u Kanadu

Važan sastavni dio projekta RCK (regionalni centar kompetentnosti), su i studijska putovanja u okviru kojih se predstavnici Tehničke škole Ruđera Boškovića mogu informirati o najboljim praksama podučavanja, kako u segmetu teorije, tako i u segmetu opreme s kojom se radi.

Cilj studijskog putovanja u Kanadu je bilo upoznavanje s didaktičkom opremom iz područja elektrotehnike, elektromotornih pogona, procesne tehnike, obnovljivih izvora energije i mjerenja. Predstavnici škole su posjetili proizvodne pogone tvrtke Festo u Quebec City-u. Ta tvrtka je do prije nekoliko godina radila pod imenom Lab Volt. Kupnjom Lab Volta Festo je proširio paletu didktičke opreme i postao najveći svjetski proizvođač didaktičke opreme iz područja automatizacije.

Dio tima RCK iz TŠRB koji je bio na ovom studijskom putovanju su inženjeri elektrotehnike i strojarstva: Zoran Dumančić, Zoran Kauzlarić, Robert Ljubek, Ervin Palanović, Dalibor Pekas i Goran Nuskern. S FSB-a su bili dr. sc. Tea Žakula te doktorandi na projektu Nikola Bađun i Borut Omerzo.

Radni posjet podrazumijevao je rad u grupama koje su se izmjenjivale na vježbama kako bi svi mogli proučiti svaki segment kreativnog i proizvodnog procesa.  Dio opreme na kojoj se radilo Tehnička škola Ruđera Boškovića će nabaviti u okviru RCK projekta, a dio ekipe s FSB-a je također našao zanimljivu opremu za svoje laboratorije.
Naša „tehnička delegacija“ je posjetila i najveći elektrotehničko strojarski strukovni centar Cegep Limoilou u Quebecu. Fascinantno je bilo vidjeti kako taj centar izgleda i funkcionira.

Izuzetno gostoljubivi domaćini, za kraj našeg radnog posjeta su se potrudili da uspomene koje ćemo nositi s ovog putovanja ne budu vezane samo za edukaciju pa su nas posljednji dan proveli lijepim gradom koji se nalazi na ušću rijeke St. Lawrence u Atlantik.

Kanada je zemlja koja fascinira prirodnim ljepotama baš kao i naša Hrvatska pa se nadamo da ćemo, kada privedemo kraju RCK projekt, biti u mogućnosti organizirati i uzvratni posjet i sami se pohvaliti i obrazovanjem koje nudimo u našoj školi, ali i kvalitetom života u našoj lijepoj zemlji.