Projekt RCK: Studijsko putovanje u SAD

Djelatnici Tehničke škole Ruđera Boškovića u okviru projekta RCK, zajedno s FSB partnerima sudjelovali su na poslovnom/ studijskom putovanju u SAD.
Program studijskog putovanja uključio je posjet New Yorku gdje su obišli konzultantsku tvrtku Transsolar te Sveučilište Columbia.

Spomenuta tvrtka se bavi savjetovanjem arhitekata, predlaganjem rješenja i projektiranjem svih vrsta zgrada kako bi se postigla što bolja energetska učinkovitost sa što manje ugrađene opreme i potrebne energije. Erik Olsen je delegaciji pokazao izuzetne projekte koje su radili po cijelom svijetu i koji su doista vrijedni divljenja. Na ovom linku ih se može i pogledati: https://transsolar.com/publications. 

Dio tima RCK iz TŠRB koji je bio na putu su inženjeri elektrotehnike i strojarstva: Zoran Dumančić, Zoran Kauzlarić, Robert Ljubek, Ervin Palanović, Dalibor Pekas i Goran Nuskern. S FSB-a su se priključili dr. sc. Tea Žakula te doktorandi na projektu Nikola Bađun i Borut Omerzo.

Nakon vikenda kojeg se iskoristilo i za razgledavanje New York-a, na red je došao posjet Columbia University, kako bi se detaljno upoznali s načinom rada sveučilišta i istraživačkih laboratorija u SAD-u.  Domaćin delegaciji je bio Mijo Šimunić.

U Bostonu je predstavljen projekt RCK Ruđera Boškovića profesorima i doktorandima na sveučilištima Harvard i MIT. Tea Žakula je predstavila Laboratorij za energetsku učinkovitost FSB – a, a Nikola Bađun i Borut Omerzo prezentirali su svoje doktorske radove vezane uz dogradnju RCK-a.
Naglasak je stavljen na istraživačku i edukativnu ulogu budućeg živućeg laboratorija te na uspostavljanje međunarodne suradnje s vodećim svjetskim istraživačkim laboratorijima u području energetike, obnovljivih izvora i pametnih tehnologija. Također su doktorandi Harvarda i MIT-a predstavili svoje radove na energetskoj učinkovitosti zgrada.

Putovanje je bilo izrazito produktivno i edukativno te su svi koji su bili dio hrvatske delegacije zahvalni svim „prekooceanskim kolegama“ što su bili tako dobri domaćini i nadaju se „uzvratnom susretu“, po završetku projekta RCK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.