Tehnička škola Ruđera Boškovića prva u Hrvatskoj organizirala natjecanje učenika u disciplini „Pneumatika i elektropneumatika“

Tehnička škola Ruđera Boškovića se odlučila za organizaciju ovog natjecanja budući da je jedan od ciljeva uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Ruđera Boškovića da se organiziraju učenička natjecanja unutar obrazovnog sektora „Elektrotehnika i računalstvo“.

Nikada ranije takav tip natjecanja nije službeno organiziran, niti održan niti na školskoj, niti na županijskoj ili državnoj razini.

Natjecanje je održano 17.12.2021. godine, a uz učenike iz škole domaćina sudjelovali su i učenici Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića i Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića.
Sve je proteklo u prijateljskom ozračju te su svi natjecatelji dobili prigodne darove sponzora, tvrtki FESTO d.o.o. koji je jedan od vodećih dobavljača industrijske opreme u našoj regiji te tvrtki Kraš d.d. i Franck d.d.

Kod organizacije ovakvog tipa natjecanja mora se paziti da se izbjegnu natjecanja kakva organizira ASOO (Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih) kako ne bi došlo do preklapanja odnosno duplikata natjecanja. Zato su se u školi morali odlučiti za neko novo natjecanje koje će svojim sadržajem i nazivom biti dovoljno atraktivno i izazovno učenicima i mentorima iz cijelog grada Zagreba.

To im je i uspjelo što potvrđuje činjenica da su u natjecanju sudjelovali i učenici iz drugih škola, a mentori su zajednički izradili zadatke koji su svojom težinom odgovarali učenicima svih škola.

Učenici se na natjecanja uvijek prijavljuju sami nakon što im nastavnici objave podatke o natjecanju (modeli zadatka koje će učenici rješavati na natjecanju, tehnički uvjeti potrebni za sudjelovanje na natjecanju, okvirni termini za pripremu učenika za natjecanje kao i točan termin natjecanja).  Sudjelovanje na bilo kojem natjecanju je dakle u potpunosti dobrovoljno.

S pneumatikom i elektropneumatikom se susreću učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića koji su se opredijelili za obrazovni program Tehničar za mehatroniku. Isto tako treba napomenuti da je pneumatika kao i elektropneumatika sastavni dio obrazovnih programa Strojarski tehničar i Strojarski računalni tehničar koji u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića nisu ustrojeni.