Vidi-X radionice – platforma za unapređenje znanja učenika

U sklopu aktivnosti RCK Ruđera Boškovića, 30. kolovoza 2022. godine održana je prva od više planiranih Vidi-X radionica u prostorijama škole. Na radionici su sudjelovali učenici 3. razreda obrazovnih programa Tehničar za elektroniku i Tehničar za računalstvo.

Učenici su proširili svoje znanje stečeno na predmetu Mikroupravljači gdje su radili vježbe na Arduino UNO platformi te su na radionici programirali Vidi-X mikroupravljačku ploču baziranu na ESP32 mikroupravljaču. ESP32 mikroupravljač noviji je i posjeduje bolje performance od postojećeg mikroupravljača, kao što su ugrađeni Wi-Fi i Bluetooth komunikacijski moduli.

Radionicu su vodili predstavnici časopisa Vidi, Tomislav Kotnik, Hrvoje Šomođi i Jurica Đurić, uz organizaciju i podršku nastavnika Tehničke škole Ruđera Boškovića, Zorana Kauzlarića i Zorana Dumančića. Radionici je prisustvovala i doc. dr. sc. Ani Sović Kržić s FER-a, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza koja je ujedno i kreirala vježbe koje su se radile.

Nakon uspješno riješenih zadataka koji su uključivali upravljanje LED diodama, tipkalima, zvukom, mjerenjem temperature, ispisom na LCD zaslonu te upravljanje touch screenom, učenici su napisali program s kojim su, pomoću Vidi-X pločice i njenog ugrađenog IC predajnika, zamijenili originalni daljinski upravljač postojećeg i pomalo zastarjelog klima uređaja. Time su modernizirali način upravljanja kako bi se i „stari“ klima uređaj mogao integrirati u sustav pametnih kuća s ciljem smanjenja CO2, zelene energije i ostalih IoT aplikacija.

Svi sudionici su izrazili zadovoljstvo znanjima i vještinama razvijenim u okviru radionice pa je to dobar povod da se planira i novo izdanje u budućnosti.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.