RCK Ruđera Boškovića na GALP konferenciji

Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića, 9. i 10. studenoga, sudjelovat će na GALP-u/Green And Lean Production konferenciji u Zagrebu. Bit će to prigoda da se predstavi tvrtkama, znanstvenim institucijama, krajnjim korisnicima i budućim polaznicima.

Uoči GALP konferencije ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića, Đurđica Fuštar, izjavila je:
“Unazad nekoliko godina počelo se sve više govoriti o Industriji 4.0 kao novom strateškom konceptu i pravcu razvoja proizvodnih i uslužnih poduzeća zasnovanom na povezivanju fizičkog i virtualnog svijeta. Digitalizacija industrije i društva je milenijski važan događaj za nas i naše učenike.

Uspješni prelazak na Industriju 4.0 donijet će tvrtkama, gospodarstvu i društvu modernizaciju, veću zaposlenost, veću konkurentnost, nove vrste proizvoda i usluga. Pokretači uspješne transformacije smo i mi – Tehnička škola Ruđera Boškovića, naši učenici i nastavnici. Ljudi, kao glavni inicijatori i provoditelji transformacije moraju i sami doživjeti transformaciju u smislu prihvaćanja promjena, motivacije za njihovo provođenje te za kontinuirano učenje i suradnju.

Kako bi projekt transformacije bio uspješan, potrebno je da osobe uključene u njega potpuno razumiju svrhu projekta, način provedbe i ciljeve koji se žele postići, a neophodna je njihova motivacija i pozitivan stav. Vidimo se na Green And Lean Production konferenciji u Hotelu Westin!”

Koncept RCK Ruđera Boškovića bit će prvi ogledni i pokazni primjer povezivanja strukovnog obrazovanja s industrijskim okruženjem u cijeloj Republici Hrvatskoj, te u ovom dijelu jugoistočne Europe i šire. U projekt “RCK Ruđera Boškovića” uključeno je 10 partnerskih organizacija (Elektrotehnička škola, I. tehnička škola Tesla, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Visoko učilište Algebra, Klimaoprema d.d., Kraš d.d., Franck d.d., Purić d.o.o., Grad Zagreb i Projekt jednako razvoj d.o.o.).

Projektom će biti uspostavljen Regionalni centar kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva. Sastoji se od 6 osnovnih elementa, te niz podaktivnosti. Od uspostave samoga centra, preko razvoja novih strukovnih programa i programa obrazovanja odraslih, nabave specijalizirane opreme, provođenja stručne prakse, stručnog usavršavanja nastavnika do promocije centra.

Nove tehnologije u RCK unaprijedit će procese i načine učenja, razviti postojeća i stvarati nova ciljana znanja i vještine, odgovoriti na izazove tržišta rada te stvoriti stvarnu i neraskidivu povezanost Centra s industrijskim okruženjem. RCK će u prvom petogodišnjem razdoblju postati ogledni primjer izvrsnosti inovativnih modela u edukaciji temeljenoj na radu za ostale regije u Republici Hrvatskoj u ovom dijelu jugoistočne Europe i šire. RCK će dugoročno prenositi nove ideje u industriju i aktivno sudjelovati u implementaciji „Industrije 4.0“ u proizvodnim tvrtkama, implementaciji pametnog nadzora i upravljanja energijom, kao i implementaciji uporabe obnovljivih izvora energije.”


Ukupna vrijednost projekta: 49.508.697,83 HRK (100% sufinancira EU)