Što radimo, kako gradimo?

Kada je Tehnička škola Ruđera Boškovića 20. srpnja 2018. godine imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u obrazovnom sektoru elektrotehnika i računalstvo, kroz projektne aktivnosti se pristupilo planiranju proširenja, preuređenja i prilagodbe postojećih prostora škole.

Predviđeni radovi uključuju uređenje postojećeg prostora, površine 300 m2, preseljenje knjižnice te preuređenje radionice škole površine 400 m2. Za veći dio Centra za obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i industriju 4.0. predviđena je selidba u dograđeni dio. Radi bolje izloženosti vjetru, vjetroelektrana će ostati na ravnom krovu postojećeg objekta. Sadašnjipraktikumi trebali bi se prilagoditi kapacitetu za 12 učenika/polaznika po laboratoriju. U postojećoj zgradi sve bi se radionice trebale potpuno rekonstruirati te će se ukloniti prepreke za osobe s invaliditetom i omogućiti pristup svim dijelovima ustanove ugradnjom dizala. Radi praćenja nastave osobama s oštećenim sluhom predviđa se ugradnja induktivne petlje.

Dograđena zgrada bit će energetske razine A+ i sadržavat će predavaonice i praktikume za tri područja: „Industrija 4.0“, obnovljivi izvori energije te instalacije – “pametne kuće”. Za to je neophodno izgraditi 2 predavaonice do 90 m2 i 3 praktikuma po cca 70 m2 za 12 polaznika. Ukupna površina novih predavaonica i laboratorija je 1200 m2.

U sklopu nadogradnje predviđen je prostor za smještaj dizalice topline, generatora vodika (elektroliza) te spremnika vodika, strojarnice i toplinske stanice. Energetski izvori za potrebe novog dijela su dizalica topline, fotonaponski sustav i sunčani toplinski sustav.

Nadogradnja je živući laboratorij za novo razvijene programe energetske učinkovitosti, automatizacije zgrada i primjene obnovljivih izvora energije. Ove aktivnosti izvode se u suradnji s Laboratorijem za energetsku učinkovitost Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Voditeljica laboratorija dr. sc. Tea Žakula i njen tim su partneri u projektu sufinanciranog iz Socijalnog fonda EU te aktivno sudjeluju u oba dijela projekta uspostave RCK od projektiranja, opremanja do izrade kurikuluma i materijala za nastavu.

Budući da se radi o Centru  regionalnog karaktera gdje će se provoditi i osposobljavanja i usavršavanja za zaposlenike domaćih i tvrtki iz susjednih država postoji potreba za smještaj korisnika. Stoga je predviđena izgradnja i opremanje 10 soba s kupaonicom.

U sklopu projekta provode se i aktivnosti nabave didaktičke opreme u iznosu preko 13.000.000,00 HRK.

Ukupna vrijednost ovog dijela projekta sufinanciranog iz Fonda za regionalni razvoj znatno premašuje planiranih 29.895.440,12 HRK pa je iznos za razliku od 17.000.000,00 HRK osigurao osnivač, Grad Zagreb.