Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića organizirao je Kampanju na otvorenom

U subotu, 10. lipnja 2023. godine Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića, Zagreb organizirao je Kampanju na otvorenom.

Manifestacija je održana na otvorenom prostoru Tehničke škole Ruđera Boškovića. Cilj je bio da učenici iz zagrebačkih osnovnih škola posjete školu te se lakše odluče za upis u srednju. Tom prigodom, na otvorenom prostoru ispred škole bili su postavljeni štandovi s učeničkim radovima, reklamnim materijalima Centra i projektnih partnera.

Bila je to dobra prigoda se se upoznamo s tijekom projekta. S tim u vezi voditelj projekta Ervin Palanović istaknuo je: “Gotovo sve javne nabave su odrađene, osim nabave koja je vezana uz nabavku digitalnih materijala u području industrijske automatizacije. Što se pak tiče izrade kurikuluma svi standardi zanimanja koje smo zacrtali su izrađeni i priznati. Riječ je o; tehničar za digitalne proizvodne sustave, specijalist za digitalne proizvodne sustave, specijalist za napredno upravljanje zgradama i specijalist za energetski učinkovite sustave. Priznati su i standardi kvalifikacija osim specijalist za digitalne proizvodne sustave. Ostala je još isporuka velikog dijela opreme. Također, čeka se dio opreme za opremanje laboratorija u novoj zgradi. Riječ je o didaktičkoj pametnoj tvornici po principu industrije 4.0”, naglasio je Ervin Palanović.

Tijekom manifestacije, ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića, Đurđica Fuštar istaknula je: “Posjetitelji su obišli vanjski prostor gdje su u okviru uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Ruđera Boškovića na 30 štandova održane zanimljive prezentacije, razne igre, a mogli su se vidjeti i dronovi. Buduće učenike i njihove roditelje/skrbnike na vanjskom prostoru ispred škole dočekali su nastavnici i stručni suradnici, koji su članovi projektnog tima Regionalnog centra kompetentnosti, ali i učenici koji sudjeluju u projektu i imaju nešto zanimljivo prezentirati. Ove će godine škola primiti 242 nova učenika u 10 razreda.“, istaknula je Đurđica Fuštar.

Dodatna vrijednost projekta jest i planirano uspostavljanje i ojačavanje iznimno važne suradnje s gospodarskim sektorom kroz sustav mentoriranja učenika tijekom stručne prakse, a ostvarit će se kroz četiri tvrtke koje su projektni partneri.
Jednaka se važnost pridaje i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih radnika, organiziranju i provođenju seminara i studijskih putovanja.

Na kraju projekta bit će uspostavljen Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića, nabavljena specijalizirana oprema, razvijeni novi strukovni kurikulumi, a nastavnici i stručni suradnici bit će stručno osposobljeni jer će steći vještine i znanja kako bi išli ukorak s najnovijim dostignućima u svojim strukama.Koncept Regionalnog centra kompetentnosti Ruđera Boškovića bit će prvi ogledni primjer povezivanja strukovnog obrazovanja s industrijskim okruženjem u cijeloj Hrvatskoj te u ovom dijelu jugoistočne Europe i šire. U projekt RCK Ruđera Boškovića uključeno je 10 partnerskih organizacija (Elektrotehnička škola, I. tehnička škola Tesla, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Visoko učilište Algebra, Klimaoprema d.d., Kraš d.d., Franck d.d., Purić d.o.o., Grad Zagreb i Projekt jednako razvoj d.o.o.).

Projektom će biti uspostavljen Regionalni centar kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva. Sastoji se od 6 osnovnih elemenata te niza podaktivnosti.
Od uspostave samog centra, preko razvoja novih strukovnih programa i programa obrazovanja odraslih, nabave specijalizirane opreme, provođenja stručne prakse, stručnog usavršavanja nastavnika do promocije centra.

Nove tehnologije u RCK-u unaprijedit će procese i načine učenja, razviti postojeća i stvarati nova ciljana znanja i vještine, odgovoriti na izazove svijeta rada te stvoriti stvarnu i neraskidivu povezanost Centra s industrijskim okruženjem.
RCK će u prvom petogodišnjem razdoblju postati ogledni primjer izvrsnosti inovativnih modela u edukaciji temeljenoj na radu za ostale regije u Hrvatskoj te u ovom dijelu jugoistočne Europe i šire.

Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića će dugoročno prenositi nove ideje u industriju i aktivno sudjelovati u implementaciji „Industrije 4.0“ u proizvodnim tvrtkama, implementaciji pametnog nadzora i upravljanju energijom te uporabe obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost projekta: 6.570.933,42 EUR u potpunosti sufinancirano od bespovratnih sredstava, a razdoblje provedbe projekta: od 29.3.2020. do 29.12.2023.