Na Zagrebačkom velesajmu održan je Specijalizirani sajam

U četvrtak, 28. rujna 2023. godine, Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića organizirao je Specijalizirani sajam RCK i školski dan – promocija strukovnih zanimanja na Zagrebačkom Velesajmu.

Kao izlagači na specijaliziranom sajmu predstavili su se partneri i suradnici u projektu.

Cilj školskog dana bila je popularizacija strukovnih zanimanja, povezivanje poslodavaca, partnera, polaznika, budućih polaznika i svih zainteresiranih te njihova interakcija.
Tijekom sajma održana je i konferencija pod nazivom “Budućnost strukovnih zanimanja – Digitalizacija industrije i društva”.

Tijekom konferencije je istaknuto kako se učenicima nastoji ponuditi strukovni kurikulum koji će pratiti potrebe modernog tržišta i omogućiti praksu kod najboljih poslodavaca.

Ovo događanje samo je dio aktivnosti koje RCK Ruđera Boškovića provodi tijekom cijele godine kako bi kod potencijalnih budućih učenika i njihovih roditelja, ali i kod šire javnosti, povećali interes za strukovna zanimanja.
Od posebne je važnosti da učenici dobro „ispeku zanat“, tj. da teorijska znanja koja usvajaju kroz gradivo koje uče u strukovnim školama mogu nadograditi vještinom koju stječu na praksi u raznim tvrtkama.

RCK Ruđera Boškovića svojim prisustvom na različitim sajmovima, konferencijama ili stručnim skupovima, predstavlja tržištu i poduzetnicima svoje strukovne kurikulume i potencijal strukovnih zanimanja kako bi ih potaknuo da se što aktivnije uključe u obrazovni sustav i prepoznaju važnost stipendiranja te kako bi na taj način u svoje tvrtke privukli učenike koji će u budućnosti biti njihovi zaposlenici.

Obrazovanje treba prilagoditi potrebama svijeta rada kako bi učenici nakon završetka školovanja bili konkurentni, naglašavaju u ovoj školi te dodaju da učenicima istovremeno treba ponuditi mogućnost davanja doprinosa u stvaranju održive budućnosti.

Koncept RCK Ruđera Boškovića bit će prvi ogledni primjer povezivanja strukovnog obrazovanja s industrijskim okruženjem u cijeloj Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe i šire.
Dugoročno će prenositi nove ideje u industriju te aktivno sudjelovati u implementaciji „Industrije 4.0“ u proizvodnim tvrtkama, pametnog nadzora i upravljanju energijom te uporabe obnovljivih izvora energije.

Projektom kojeg škola provodi bit će uspostavljen Regionalni centar kompetentnosti u obrazovnom sektoru Elektrotehnika i računalstvo. Sastoji se od šest osnovnih elementa te niza podaktivnosti, a u njega je uključeno 10 partnerskih organizacija.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta: 6.570.933,42 eura (100% sufinancira EU). Razdoblje provedbe projekta: od 29. ožujka 2020. do 29. prosinca 2023. godine.