Na satu izvannastavne aktivnosti “Bespilotni sustavi” učenici naučili upravljati podvodnim dronom

Učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića već neko vrijeme bave se dronovima i to na satu izvannastavne aktivnosti ‘Bespilotni sustavi’.

Nastavnici koji vode tu aktivnost nabavili su i podvodni dron kako bi se učenici upoznali s bespilotnim podvodnim sustavima i kako bi naučili razvijati dodatke za dronove kao što su robotske ruke i razni napredni senzori. Kako podvodni dron funkcionira i za što ga se može koristiti objasnio im je nastavnik strojarske grupe predmeta Robert Ljubek koji je ujedno i stručnjak za područje bespilotnih sustava.

Dron koji im je prezentiran imao je priključak na koji možemo namontirati robotsku ruku i onda se njime može tražiti otpad po jezerima ili izvršavati ispitivanje, spašavanje i slično.

Ljubek ističe kako izvannastavnu aktivnost pohađa trenutno osmero učenika trećih i četvrtih razreda. Osim što će biti osposobljeni za upravljanje bespilotnim letjelicama u kategoriji A1/A3, steći će i praktična znanja i vještine iz upravljanja i navigacije svih bespilotnih sustava (kopnenih, letećih, nadvodnih i podvodnih). Trenutno učenici razvijaju multifunkcionalnu robotsku ruku za podvodni dron koja će biti puno fleksibilnija i prilagodljivija za uporabu od trenutno dostupnih rješenja za podvodni dron.

Cilj cijele izvannastavne aktivnosti je pokrenuti veći interes u školama i zajednici za educiranje na području bespilotnih sustava i potaknuti učenike na kreativno razmišljanje prilikom praktičnog izrađivanja vlastitih letjelica. Također, cilj je i da se razvije STEAM letjelica koja bi omogućila učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima i svim zainteresiranima odličnu platformu za učenje osnovnih upravljačkih vještina.

Za podvodni dron nije potrebna nikakva dozvola kao što je to slučaj za ‘leteće’ dronove, ali je bitno oprezno birati lokaciju za testiranje.

U praksi se podvodni dronovi koriste već jako dugo i to za udaljeni nadzor plovila, podvodnih instalacija, znanstvena istraživanja, kao i za spasilačke akcije (aktivno ih koristi HGSS) ili u drugim kriznim situacijama.