Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića organizirao je Dan otvorenih vrata škole

U subotu, 20. svibnja 2023. godine, Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića organizirao je Dan otvorenih vrata škole.

Manifestacija je održana u prostoru Tehničke škole Ruđera Boškovića, a posjetitelji su na ovaj način imali priliku otkriti obrazovne programe škole. Zainteresirani budući učenici i njihove pratnje proveli su vrijeme otkrivajući praktične primjere novih tehnologija na primjeru završnih radova.

Cilj Dana otvorenih vrata škole bio je da učenici iz zagrebačkih osnovnih škola posjete školu, prostorije, učionice, laboratorije te se lakše odluče za upis u srednju školu. Također, na otvorenom prostoru ispred škole bili su postavljeni štandovi s učeničkim radovima i reklamnim materijalima Centra i projektnih partnera.

Zbog velikog broja prijavljenih učenika, njihovih roditelja i skrbnika obilazak smo podijelili u dva dijela. Prvi su posjetitelji bili u 9.30, a drugi u 11 sati. Najprije su obišli unutarnje prostorije, prije svega laboratorije vezane za naše strukovne kurikulume – tehničar za računarstvo, mehatroniku i elektroniku. Zainteresirani za program obrazovanja tehničar za očnu optiku posjetili su radionice optike.
Nakon obilaska škole, objašnjava ravnateljica, posjetitelji su obišli vanjski prostor gdje su u okviru uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Ruđera Boškovića na 30 štandova održane zanimljive prezentacije, igre, a mogli su se vidjeti i dronovi. Buduće učenike i njihove roditelje/skrbnike na vanjskom prostoru ispred škole dočekali su nastavnici i stručni suradnici, koji su članovi projektnog tima Regionalnog centra kompetentnosti, ali i učenici koji sudjeluju u projektu i imaju nešto zanimljivo prezentirati. Ove godine škola će primiti 242 nova učenika u 10 razreda
“, izjavila je ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića, Đurđica Fuštar.

Bitno je naglasiti kako je dodatna vrijednost projekta i planirano uspostavljanje i ojačavanje iznimno važne suradnje s gospodarskim sektorom kroz sustav mentoriranja učenika tijekom stručne prakse, a ostvarit će se kroz četiri tvrtke koje su projektni partneri. Jednaka se važnost pridaje i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih radnika, organiziranju i provođenju seminara i studijskih putovanja.

Završetkom ovog projekta bit će uspostavljen Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića, nabavljena specijalizirana oprema, razvijeni novi strukovni kurikulumi, a nastavnici i stručni suradnici bit će stručno osposobljeni jer će steći vještine i znanja kako bi išli ukorak s najnovijim dostignućima u svojim strukama.

Koncept Regionalnog centra kompetentnosti Ruđera Boškovića bit će prvi ogledni primjer povezivanja strukovnog obrazovanja s industrijskim okruženjem u cijeloj Hrvatskoj te u ovom dijelu jugoistočne Europe i šire.

Ukupna vrijednost projekta: 6.570.933,42 EUR u potpunosti sufinancirano od bespovratnih sredstava, a razdoblje provedbe projekta: od 29.3.2020. do 29.12.2023.